Energieprestatiecertificaat

WAT?

Het EPC of energieprestatiecertificaat is een officieel rapport dat de energiezuinigheid van een woning in kaart brengt d.m.v. een kengetal dat een indicatie geeft van het berekend energieverbruik. Dit energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh per m2 bruikbare vloeroppervlakte. Het kengetal houdt rekening met de isolatie, verwarmingsinstallatie de luchtdichtheid van de woning. De berekening houdt echter geen rekening met het verbruiksgedrag van vorige bewoners van de woning.

Een EPC moet ervoor zorgen dat potentiële kopers of huurders deze informatie omtrent de energiezuinigheid van een woning kunnen meenemen in hun beslissingsproces. Anderzijds kunnen de verkopers/verhuurders de energiebesparende kenmerken van hun woning benadrukken.

Daarnaast bevat het EPC ook een aantal energiebesparende maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Deze investeringen zijn niet verplicht uit te voeren, maar geven potentiële kopers of huurders de kans een energiebesparende investering te overwegen.

Het EPC dient opgesteld te worden door een erkend energiedeskundige type A en blijft 10 jaar geldig.

Verschillende documenten kunnen in aanmerking komen als staving van gebruikte (isolatie) materialen, verwarming-en ventilatietechnieken tijdens de (ver)bouwproces. Deze documenten kunnen erg nuttig zijn om het EPC resultaat gunstig te beïnvloeden.

Een overzicht van deze documenten en het gebruik ervan kunt u in detail raadplegen via de onderstaande link.

 


Prijzen EPC inclusief BTW 

Appartement €230
Woning €280
Klein niet-residentieel gebouw(deel) €280
Opmaak EPC voor niet-residentieel gebouw (EPC NR) <3000m² €450
Opmaak EPC voor niet-residentieel gebouw (EPC NR) >3000m² Op aanvraag

EPC verplicht?

In het algemeen is een EPC verplicht bij :

1/ de zuivere verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio, klein niet-residentieel gebouw(deel), … in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat het gebouw(deel) te koop wordt aangeboden;

2/ de woninghuur en de verhuur van een woning, appartement, studio, klein niet-residentieel gebouw(deel),… voor contracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat het gebouw(deel) te huur wordt aangeboden.

Een EPC is verplicht per gebouw(deel), dus per appartement, per studio, per woning, vakantiewoning,… .
Op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 staat een label voor de woning. Dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Voor specifieke verhuur/verkoopsituaties kunt u volgende link raadplegen:

Woningen zonder verwarming dienen sinds 01/07/2017 ook te beschikken over een EPC bij verkoop/verhuur.